Geschiedenis Traditional Hengelsport Utrecht en Ton Temming Hengelbouw

Geschiedenis Traditional Hengelsport Utrecht en Ton Temming Hengelbouw

Het begin van Ton Temming Hengelbouw

Het begon allemaal rond 1970 toen ik in aanraking kwam met de hengelbouw en direct fascineerde mij dit prachtige ambacht. Het pakte mij zelfs dusdanig dat ik toen op dat moment reeds de beslissing nam om hierin verder te gaan en om hengelbouwer te worden.

De eerste jaren werkte ik samen met verschillende hengelbouwers waarvan ik een aantal vaardigheden leerde. Maar al snel merkte ik dat ik vaak een afwijkende visie had op zowel het ontwerp als wel op de afbouw. Deze eigenwijzigheid resulteerde in 1974 in de oprichting van het hengelmerk Traditional. Onder dit merk begon ik al direct met het ontwerpen en bouwen van handgemaakte hengels waarvan men nu, na al die jaren nog vaak plezier beleeft aan de waterkant.
Mijn slogan is niet voor niets:
"Ik bouw de hengel voor de rest van je leven".

De eerste Traditional hengels probeerde ik te verkopen via de bekende hengelsportspeciaalzaken, maar al snel bemerkte ik dat mijn hengels te revolutionair waren. Want ondanks de naam Traditional volgde ik toen al de belangrijkste ontwikkelingen op de voet, dit gebeurt overigens tot op de dag van vandaag.
Er zat niets anders op dan de verkoop van de handgebouwde hengels zelf ter hand te nemen en zo begon ik de verkoop rechtstreeks aan de consument oftewel de visser aan de waterkant. Het kon in die tijd gebeuren dat men mij tegenkwam aan de waterkant waar ik mijn hengels trachtte aan de man te brengen. In die tijd stond ik binnen het Utrechtse bekend als een karper- en kunstaasvisser die zijn mannetje stond en die ook de nodige vissen wist te vangen.
Hierdoor was het vaak niet moeilijk om de vissers te overtuigen van de bijzondere kwaliteiten van de Traditional hengels en al snel bouwde ik een grote groep klanten op. Deze klanten zorgden ervoor dat mijn hengels nog bekender werden, omdat zij nogal wat reclame voor mij maakten: het bekende olievlek effect.

Al snel was het niet meer nodig om mijn hengels aan de waterkant te promoten en de verkoop vanuit mijn atelier voor handgebouwde hengels vond vanaf dat moment plaats. Het waren gezellige avonden in het hengelbouw atelier waar ik met mijn klanten een meer dan vriendschappelijke band opbouwde. Heel veel klanten van het eerste uur zijn tot op de dag van vandaag nog steeds vaste klant.
In die eerste periode ontwierp ik voor mijn eigen karpervisserij een zachte glasvezel karperhengel (S-Glass) welke later onder de naam T.T.Specimen een absolute hit werd. Er was dus duidelijk behoefte aan een zachte karperhengel in een periode waar de bekende merken steeds meer zeer harde hengels op de markt brachten, maar het gedrag van een gehaakte karper aan de zachte T.T.Specimen was veel rustiger en kontroleerbaarder.

De ontwikkeling van de Traditional hengels

Met de komst van Carbon Fibre en later Carbon Kevlar was het mogelijk om een geheel nieuwe trend in de hengelbouw te zetten. De glasvezel T.T.Specimen kreeg een verbeterde opvolger welke tot op de dag van vandaag enorm populair is; Temming's Horizon en Temming's Excellence. Door gebruik te maken van het lichte, sterke en ook strakke Carbon werd het ook mogelijk unieke vliegenhengels te ontwerpen.
Het bekendste merk voor carbon blanks ontwikkeling van het eerste uur was Fenwick, welke hun blanks en hengels toen nog in Amerika maakte. Ik had toen het geluk om direct vanaf het begin bij Fenwick de eerste ontwikkelingen te kunnen volgen. Het was voor mij in die tijd mogelijk om speciale modellen blanks te laten maken. Ik leerde van hun en zij van mij en zo kwamen we steeds verder tot de ontwikkeling van een serie fabelachtige blanks (HMG). Deze HMG blanks stonden aan de basis van alle verdere ontwikkelingen op dit gebied en zelfs de nieuwste modellen van vandaag zijn afgeleid van deze eerdere HMG designs.

Na enige tijd ontwikkelde ik mijn eigen Temming's Flylite serie van waaruit mijn huidige Temming's A.R.T. vliegenhengels zijn ontstaan. Mijn designwerk voor een aantal fabrieken zoals: Fenwick, Lamiglass, Tri-Cast, Shanonvale Plastics, North Western Blanks en Shakespeare ging destijds samen met mijn hengelbouw. Ook mijn nauwe samenwerking met hengelbouwatelier/groothandel De Pelikaan in Amsterdam, destijds bekend van de Pelican werpmolens, heeft zeker bijgedragen aan veel hengelbouwontwikkelingen in Nederland. Maar door de toenemende vraag naar mijn hengels moest ik een keuze maken, met als gevolg dat het ontwerpen voor andere merken op een laag pitje kwam te staan en alleen nog incidenteel plaatsvindt.

 

tontemming.JPG 

Ton met een mooie karper gevangen aan de legendarische Traditional T.T. Specimen Glass karperhengel, die nog steeds door hem wordt gebouwd.

Opening winkel: Traditional Hengelsport Utrecht

Door de toenemende vraag besloot ik op 1 april 1982 een winkel te openen: Traditional Hengelsport Utrecht, met als hoofdactiviteit het bouwen en verkopen van de Traditional hengels. Al snel werd duidelijk dat er een enorme behoefte was aan het type winkel welke ik voor ogen had en al snel groeide Tradititional Hengelsport Utrecht uit tot een van de bekendste winkels van Nederland met klanten tot ver buiten onze landsgrenzen.
Nog steeds huldig ik de filosofie van toen: iedere hengel die ik bouw moet zo goed en mooi zijn dat ik hem eigenlijk zelf zou willen houden! Inmiddels ben ik ook al jaren fabrikant van de bekende Tri-Cast feeder- en matchhengels, welke door de beste wedstrijdvissers in heel Europa worden gebruikt. Behalve Traditional hengels voor alle disciplines en Tri-Cast feederhengels bouw ik ook de volgende merken: John Allerton Matchhengels, The Change Streetfishing hengels, Scales en Nibor vliegenhengels en Magnificent Rod Company karper-, kunstaas- en feederhengels. Het is verheugend te constateren dat mijn klantenkring nog steeds groeiende is. Ondanks onze jachtige wegwerpmaatschappij is er zelfs nu nog steeds een groeiend aantal vissers die het prachtige ambacht van hengelbouwer nog op waarde weten te schatten. Ook in de toekomst zal ik mijn uiterste best blijven doen om mijn hengels ambachtelijk te blijven bouwen, op een traditionele manier die eigenlijk niet meer van deze tijd is.

Hengelbouw Tri-Cast.jpg

Hengelbouwer Ton Temming bouwt eigenhandig de handgemaakte Traditional hengels.